Atık ahşap malzemelerden bardak altlığı
Evinizde ya da atölyeniz bulunan atık ahşap malzemelerden şık ve kullanışlı bardak altlıkları yapabilir. Hatta yapacağınız ahşap ürünleri dostlarınıza hediye edebilir, ya da pazarlayabilirsiniz.
İhtiyacınız olan malzemeler 12-13 çeşit farklı ağaç türlerinden olan hurda ya da başka projelerinizden kalan artık malzemeler olabilir.

Malzemelerinizin arasında ceviz, akçaağaç, maun, kestane, meşe, selvi ve çam ağaçlarından kalıntıların olması ahşap bardak altlığınız için güzel bir renk karması sağlayacaktır. Unutmayın ne kadar çok renk kullanırsanız ortaya çıkacak olan ürün o kadar güzel görünecektir.

Farklı ebatlardaki bir araya getirdiğiniz malzemeleri renk veya şekil olarak tam bir kare oluşturacak şekilde birleştirmek için, istediğiniz yüzeylerine çok olmamak kaydıyla tutkal sürün. Tutkalı uygularken tüm yüzeye eşit miktarda ulaştığından emin olmak için rulo yada fırça kullanabilirsiniz. El kirletmeden bu işler olmaz derseniz parmaklarınızla da yüzeye yayabilirsiniz : )



Tutkalladığınız yüzeyleri herhangi bir ya da ölçüye bağlı kalmaksızın birleştirin ve uygun işkenceler yardımıyla tüm yüzeylerin birbirine sıkıca yapışması için bir süre bekleyin. Farklı gruplar halinde işkencelerle tutturduğunuz ahşap öbeklerinin birleştirildiğinde 4 tarafından düzgün bir yüzey oluşmasına dikkat edin.

Birleştirilen ahşap parça öbeklerinin tutkallarının kurumasının ardından oluşan tutkal akıntılarını temizlemek için planya yardımıyla temizleme işlemi yapın. Bu işlemi planya, zımpara, yada çeşitli ıskarpelalar yardımıyla da yapabilirsiniz.



Tutkalla yapıştırdığınız ahşap öbeklerini üst üste koyarak dilimlendiğinde kare şekli alacak şekilde tutkallayıp üst üste koyun. Unutmayın bu işlemi yaparken mümkün olduğunca arada boşluk bırakmayacak şekilde ve tüm öbeklerin bir yüzeylerinin diğerine sıkıca yapıştığından emin olmanız şart!

Ahşap öbeklerinin birbirine yapıştırılmasının ardından yukarıdaki şekilde bir görüntü elde etmiş olacaksınız.


Oluşturduğunuz şeklin etrafına çerçeve görüntüsü vermek için 4 tarafına istediğiniz renk ve kalınlıktaki ahşap levhalardan tutkal yardımıyla yapıştırın. Bu levhaların sıkıca yapıştığından emin olmak için önce yan yüzeyler, sonra üst ve alt yüzeyde tutkal ile yapıştırma işlemi yapabilirsiniz.

Ahşap çerçeve görüntüsü vermek için yapıştırdığımız yan paneller tamamlandığında yukarıdaki gibi bir görüntü elde etmiş olacağız.

Hazırladığımız ahşap öbeğinin kenarlarını yumuşatmak için, tezgâh freze ile işlemden geçirin. Bu işlem için el frezesi de kullanabilirsiniz.
Kenar yumuşatma işleminin ardından artık dilimleyerek bardak altlıklarımızı yapma vakti!
Bu işlem için bant testere ya da gönye testere kullanabilirsiniz. Ahşap bardak altlıklarımızı ortalama 1 cm olarak kesmemiz ideal olacaktır.

Dilimleme işleminin ardından elimizde yaklaşık 15 adet altlık olacaktır. Ölçüler tamamen sizin kullandığınız malzemeye bağlı olarak değişecektir. Kaç adet yapmak isterseniz ya da elinizde hangi uzunluklarda hurda ahşap varsa sayıyı onlar belirleyecektir.


Ahşap bardak altlıklarımızı vernik aşamasından önce 60 ya da 80 kum zımparadan geçirerek ahşap üzerindeki testere izlerini siliyoruz. Ardından pürüzsüz bir yüzey elde etmek için daha ince (ortalama 18-200 kum) zımpara ile elde işlem yapıyoruz. Bu işlemleri zımpara makinası, planya ya da el zımparası ile yapabilirsiniz.

Zımpara işleminin ardından isteğinize bağlı olarak tek kat ya da iki kat vernik uygulaması yapıyoruz. Kullanılan farklı türlerdeki ağaçların renklerinin mümkün olduğunca kaybedilmemesi için renkli vernik kullanmamaya özen gösterin.

Verniklenen malzemelerin 1 gün kurumaya bırakılması yeterli olacaktır.
Güle güle kullanın : )