Piyasada bulabileceğiniz standart kesme tahtalarının aksine evde kendiniz tuğla desenli ahşap kesme tahtası yapabilirsiniz. Hatta yapacağınız ahşap ürünleri dostlarınıza hediye edebilir, ya da pazarlayabilirsiniz.

İhtiyacınız olan malzemeler; venge ve akçaağaç,
Yapacağınız kesme tahtasının büyüklüğe göre ahşap sayısını belirleyebilirsiniz.

Kullanacağımız malzemelerin tam olarak eşit yükseklikte olması için planya yardımıyla hem yüzeylerini pürüzsüz, hem de yüksekliklerini eşit hale getirin.

Venge ahşaplarınızı ortalama 10 cm genişliğinde tezgah testere yardımıyla kesin

Akçaağaç’larınızı ortalama 0,5 cm genişliğinde tezgah testere yardımıyla kesin. Unutmayın kullanacağınız ölçüler tamamen size kalmış. Atölyenizde siz nasıl isterseniz öyle olur.

Kestiğiniz malzemeleri 1 adet venge 1 adet akçaağaç olarak yan yana koyarak uygunluğundan emin olun.

Daha sonra aralarına yeterli derecede tutkal sürerek birleştirin. Tutkalın belirli bölgelerinde yoğunlaşmaması için fırça yada rulo yardımıyla tüm yüzeye eşit miktarda dağıldığından emin olun.

Tutkalladığınız malzemeleri işkenceler yardımıyla sıkıca birbirine tutturun tüm parçaların yüksekliklerinin aynı olduğundan emin olun.

Kuruduktan sonra yukarıdaki şekilde yaklaşık 10 ar cm genişliğinde kesin.


Kestiğiniz parçaları akçaağaçlar aynı sırada olacak şekilde yan yana koyun. Ardından en ilk sıra düz. İkinci sıra 180 derece döndürülmüş şekilde yeniden sıralayın. Artık yavaş yavaş duvar deseni oluştuğunu gözlemleyeceksiniz.

Akçaağaçlardan 0,5 cm genişliğinde parçalar kesin. Ve az önce sıraladığınız parçalar arasına koyun. Ardık birleştirmeye hazır.


Oluşan deseni bozmadan aralara tutkal sürerek işkence yardımıyla birleştirin. Unutmayın, tutkalı yüzeylerin tamamına sürüldüğünden emin olun.

Yapıştırmadan kaynaklı tutkal kalıntılarını ve birleştirmelerden kaynaklı yükseklik farklılıklarını ortadan kaldırmak için planyadan geçirin.

Birleştirmeler tamamlandı. Son rütuşları yapma vakti! Sağ ve sol kenarlarından düzensiz olan kısımları tezgah testere yardımıyla keserek tamamen düz kenarlar elde edin.

Sağ ve sol kenarlardan tutmak için freze yardımıyla oyuklar açın.

Kenarların tamamını pürüzsüz bir yüzey oluşturmak için zımparalayın.

Köşe bölgelerde yuvarlak köşeler oluşturmak için kalın bir zımparayla istediğiniz şekle getirin. Bu işlem için zımpara makinası yada el zımparası kullanabilirsiniz.

Üst yüzeyde pürüzsüz ve güzel bir görünüm elde etmek için üst yüzeyi eksantrik zımpara kullanarak 18-200 kum ile zımparalayın.


Ahşabın Uzun ömürlü olması için Bakım yağına batırın. Batırma imkanınız yoksa pamuklu bir bez yardımıyla üzerine de sürebilirsiniz.

Tamladıktan sonra alt köşe noktalarına kaymaması için plastik ayaklar takabilirsiniz. Dilerseniz kesme tahtasını farklı renk ahşaplar kullanarak değişik görünümlerde elde edebilirsiniz.
Güle güle kullanın : )